Voor 00:00 besteld, morgen verzonden!

4 oktober 2021

RSW - Lady liberty - Diamant setting

In its “Lady” version, the jewellery-watch that turns has won women’s hearts in record time! Now more available and more sophisticated than ever, Lady LIBERTY pursues a singleminded objective: to appeal and attract again and again! With this creative line, the extraordinary ambiguity of the jewellery-watch object is enhanced by the exquisite gem-setting and subtle bevelled effects. The exquisitely shaped elongated steel case frames a graceful dial protected by a delicately faceted sapphire crystal, protecting a graceful dial – together forming a fascinating whole, spinning freely on its axis.

 

13 september 2021

Citizen C7 (Crystal seven) Sunburst Rood.

Een ode aan de oudere C7. Destijds geleverd rond de jaren 70 en kenmerkend aan de dagdisplay onder de 12 uurs positie. Bekend onder de liefhebbers, nu in een nieuw jasje gestoken. Dit betreft de meest unieke variant, welke enkel nog maar te koop was bij de Citizen dealers in Hong Kong. Nu ook hier te koop! 

 

Aldus Citizen: ''in 1965 introduceerde Citizen zijn horlogeserie Crystal Seven (C7). Deze horloges, nu verzamelobjecten vertegenwoordigen een uurwerkrevolutie dankzij hun ultradunne week en datumweergave een nieuwe maatstaaf voor automatische mechanische horloges - en een gladde met kristallen bedekte wijzerplaat, die de serie zijn naam geven. 55 jaar  later blaast het Japanse bedrijf de nieuwe collectie nieuw leven in met een tiental nieuwe modellen geïnspireerd op de orginele C7-horloges, daarvan elke horloge bedoelt voor verschillende levensstijlen en smaken.

 

8 mei 2021

Redenen om een Vintage horloge te dragen:

Je hebt ze vast weleens langs zien komen op Instagram of Youtube; vintage horloges. Oude horloges vol krassen die vandaag de dag niet meer stijlvol zijn, of toch wel? Het blijft uiteindelijk een kwestie van smaak, maar wellicht zijn deze karaktervolle horloges ook wel wat voor jou. Wij van Madeinswiss.nl zijn inmiddels al besmet met het hobbyvirus, in onze vrije tijd zitten we dan ook vaak op internet te lezen over en te kijken naar unieke stukken. In deze blog ga ik je vertellen wat voor ons de charmes zijn van vintage horloges. Oftewel, meer dan ‘gewoon’ oude horloges!

Unieke stukken

Het eerste wat in me opkomt is uniek. Het gros van de mensen is simpelweg niet geïnteresseerd in horloges en zelfs onder de fanatieke horlogedragers is een vintage horloge niet iets wat je vaak terugziet om de pols. Niet veel mensen wagen zich aan het dragen van oudere modellen, het blijft een hobby of niche van connaisseurs en mensen die graag onderzoek doen. Ik hoor je al denken, er zijn toch veel meer mensen die bijvoorbeeld een Seiko, Citizen of Pulsar dragen? Echter is elk vintage horloge toch echt anders, naast de verschillende configuraties (wijzerplaten, wijzers) die een bepaald model kan hebben, heeft geen enkel horloge hetzelfde meegemaakt in die tientallen jaren dat ze al gedragen zijn. Zo zal de staat van een horloge nooit identiek zijn aan die van een ander, patina en verkleuringen zullen altijd op een andere manier ontwikkelen.

Vaak heeft een vintage horloge emotionele waarde, omdat het geregeld gaat om stukken die voorheen gedragen zijn door familieleden of goede vrienden. Geen enkel horloge – modern of vintage – zal die emotionele waarde kunnen vervangen, dat maakt ze meer dan uniek.

 

08 mei 2021

TIPS WAAR LET JE OP BIJ HET AANSCHAFFEN VAN EEN VINTAGE HORLOGE 

Je ziet ze tegenwoordig steeds vaker langskomen; vintage horloges. Ik zelf zag ze voor het eerst langskomen op social media en langzaam groeide het steeds meer aan me. Ik merk dat veel mensen geïnteresseerd raken in vintage horloges en er ook graag een aan willen schaffen. Het is natuurlijk heel speciaal, een uniek horloge dat decennia oud is.

Toen ik begon met zoeken naar vintage horloges vond het lastig om het juiste horloge te vinden., het leek alsof je enorm veel kennis moest hebben om geen miskoop te doen. Eerlijk gezegd, ja, je hebt wat kennis nodig om geen miskoop te doen. Daarom ga ik in deze blog in het kort vertellen waar jij als koper op moet letten bij de aanschaf van een vintage horloge!

  1. Model
  2. Staat
  3. Verkoper
  4. Prijs

Model

Ik ga ervan uit dat je al wat horloges hebt gevonden die je graag zou willen dragen. Belangrijk is eerst om te weten, waar kijk ik naar? Het is enorm handig om een paar dingen te weten; merk, model, referentienummer, uurwerk en eventueel serienummer. Met die dingen kan je goed onderzoek doen op internet. Stel je hebt een horloge waarop enkel ‘Omega Automatic’ of ‘Omega Seamaster’ op staat, dan gaat het een flinke zoektocht worden om alleen daarmee jouw model te vinden. Dat is mijn eerste tip, zoek goed uit wat voor soort horloge het is, verkrijg zoveel mogelijk informatie en doe wat onderzoek (vergelijken!).

Een referentienummer is het nummer dat specifiek jouw model omschrijft, bijvoorbeeld 6542 voor een Rolex GMT-Master met een Bakelite lunette. Een serienummer is niet heel relevant, maar het kan soms wel vertellen uit welke periode je horloge komt, die nummers verschillen per merk en zijn op internet te vinden. Een truc die ik altijd gebruik is om te kijken naar het uurwerk en dat dan te vinden op www.ranfft.de. hierbij staat vaak rechts in welke periode het uurwerk is geproduceerd.

 

Staat

Het horloge dat jij op het oog hebt mag misschien decennia oud zijn, maar dat hoeft niet te betekenen dat het horloge er uit hoeft te zien alsof het waardeloos is behandeld. Bij vintage horloges maak je een overweging, betaal ik minder voor een horloge in slechtere staat, of betaal ik wat meer voor een horloge in betere staat (of zelfs nieuwstaat NOS (=New Old Stock)). Belangrijk dus, in wat voor staat is het horloge?

Ik kijk ook altijd naar de kroon, is die nog origineel? Dat valt makkelijk te zien aan het logo op de kroon. Het is zeker de moeite waard om daar nog naar te kijken, want veel vintage horloges hebben vervangen kronen. Naast het uiterlijk van het horloge, is het ook relevant te vragen naar de binnenkant. Het uurwerk hoort niet minuten per dag te verliezen en hoort zeker vierentwintig uur mee te gaan na volledig opwinden. Dus zowel de buiten- als binnenkant, check het even!

 

Verkoper

Buy the seller, heel erg belangrijk. Een goede verkoper zal transparant met je zijn. Belangrijk is dat een verkoper jou kan voorzien van duidelijke foto’s van het horloge én het uurwerk. Daarnaast moet je goed voorgelicht kunnen worden door de verkoper, wat kan jij vertellen over dit horloge? Na de aankoop van het horloge is het natuurlijk ook erg fijn om voorzien te zijn van goede aftercare, denk dan aan bijvoorbeeld garantie of een periode waarin jij je horloge nog kan retourneren. Vrijwel elke goede verkoper heeft ook een uurwerktechnicus waar mechanisme problemen verholpen kunnen worden. Let dus goed op bij het kopen van verkopers op fora en websites als marktplaats.

 

Prijs

Met alle informatie die je nu hebt van jouw horloge en jouw verkoper, kan je gaan vergelijken met andere stukken op het internet. Wat ik je mee wil geven is, betaal niet de hoofdprijs voor een horloge met vervangen onderdelen of een horloge in slechte staat. Het is gebruikelijk om wel wat meer te betalen voor een horloge in goede staat en een verkoper die extra service biedt bij de verkoop.

 

Ik hoop je hiermee een beetje een beeld gegeven te hebben met waar je naar kan kijken bij de aanschaf van een vintage horloge, het kan eenmaal wat lastiger zijn dan de aanschaf van een modern horloge. Mocht je nog vragen hebben of dingen willen weten, neem gerust contact met ons op! We helpen je graag!